door Leo
(Nieuwerkerk ad IJssel)
Het artikel "Het poldermodel en de paarse kabinetten" is een scherpe en wat mij betreft juiste analyse. Tijdens het EK-voetbal in 2012 heb ik een plan op papier gezet om als Nederland alvast maatregelen te treffen die ons spaargeld uit handen houdt van onze Zuid-Europese vrienden (met Frankrijk voorop).
Ik heb het plan verstuurd aan de VVD, het CDA, 50-plus, NVM, een aantal journalisten, Eigen Huis enz. De reacties erop varieerde van 'zit wat in' tot het mij toezenden van het plan Wonen 2.0(priegelwerk).
Mijn plan komt er in het kort op neer dat mensen die pensioen hebben opgebouwd en 60 jaar of ouder zijn, de contante waarde(of gedeelte daarvan) mogen aanwenden om hun hypotheek af te lossen.
De overheid kan dit door een kleine aanpassing in de Pensioenwet mogelijk maken.
Gevolg: ouderen kunnen direct hun woonlasten drastisch en blijvend omlaag brengen.
De contante waarde van het pensioen kan door de overheid worden bepaald op ongeveer 15x de jaarlijkse pensioenuitkering (te vinden op Digid).
Voordelen: onnoemelijk veel, maar vooral herstel van vertrouwen, dat door de overheid, de pensioenfondsen, de banken en eurofielen met dictatoriale inslag fors is afgenomen.
Het buitenland zal geen grip krijgen op de pensioenen die bijeen zijn gespaard door Nederlanders in veertig jaar tijd.
Er kan op deze manier de komende vijf jaar zo'n 100 miljard euro vrijvallen, dat direct ten goede komt voor een groot gedeelte aan het economisch herstel van Nederland.
Als de redactie van deze site geïnteresseerd is in het hele(wel soms wat ongenuanceerde) plan, dan kan ik dat toemailen.
Antwoord redactie:
Dit soort initiatieven kunnen een bijdrage leveren aan de bestrijding van de vraaguitval in de Nederlandse economie. Hypotheekproblemen zitten echter niet bij de 60-plussers. Het zijn met name de 30 tot 50-jarigen die kampen met hoge lasten en een onderpand dat veelal onder water staat. Het zou mooi zijn als deze groep (ook) gebruik zou kunnen maken van zo'n faciliteit.
Tegelijkertijd wordt de kapitaalpositie van de Nederlandse banken verbeterd, omdat de bankbalansen via de voorgestelde hypotheekaflossingen krimpen. Via zo'n balansverkorting wordt een evenredige versterking van de eigen-vermogen-positie van de betreffende banken gerealiseerd.
Een en ander heeft wel een fiscale verrekeningscomponent. Op de pensioenreserves rust immers een latente belastingclaim. Hierdoor gaat de Nederlandse schatkist op de lange termijn significante fiscale inverdieneffecten realiseren. In dat licht bezien zien is de Nederlandse staatsschuld niet een-op-een te vergelijken met die van de andere eurolanden, waar een kapitaaldekkend pensioenstelsel voor de publieke sector ontbreekt. Deze landen brengen hun publieke pensioenverplichtingen via een omslagstelsel ten laste van de lopende begroting.
Aangezien Nederland tegelijkertijd de hoogste hypotheekschuldquote van de eurozone heeft, snijdt dit pensioenmes aan meerdere kanten. Bovendien worden pensioenbeleggingen steeds gevoeliger voor 'counter party risk', vanwege de verhoogde kans op een 'system crash'. Papieren schuldentitels met een 'I owe you' karakter, zonder degelijk onderpand, kunnen dan plotseling veranderen in een 'I owe you nothing'.
Commentaar op Gebruik de pensioenen om de hypotheekschulden af te lossen!
|
||
|
||
|
Terug naar het artikel: Het poldermodel en de paarse kabinetten