Gebruik de pensioenen om de hypotheekschulden af te lossen!

door Leo
(Nieuwerkerk ad IJssel)

Het artikel "Het poldermodel en de paarse kabinetten" is een scherpe en wat mij betreft juiste analyse. Tijdens het EK-voetbal in 2012 heb ik een plan op papier gezet om als Nederland alvast maatregelen te treffen die ons spaargeld uit handen houdt van onze Zuid-Europese vrienden (met Frankrijk voorop).
Ik heb het plan verstuurd aan de VVD, het CDA, 50-plus, NVM, een aantal journalisten, Eigen Huis enz. De reacties erop varieerde van 'zit wat in' tot het mij toezenden van het plan Wonen 2.0(priegelwerk).

Mijn plan komt er in het kort op neer dat mensen die pensioen hebben opgebouwd en 60 jaar of ouder zijn, de contante waarde(of gedeelte daarvan) mogen aanwenden om hun hypotheek af te lossen.
De overheid kan dit door een kleine aanpassing in de Pensioenwet mogelijk maken.
Gevolg: ouderen kunnen direct hun woonlasten drastisch en blijvend omlaag brengen.
De contante waarde van het pensioen kan door de overheid worden bepaald op ongeveer 15x de jaarlijkse pensioenuitkering (te vinden op Digid).

Voordelen: onnoemelijk veel, maar vooral herstel van vertrouwen, dat door de overheid, de pensioenfondsen, de banken en eurofielen met dictatoriale inslag fors is afgenomen.
Het buitenland zal geen grip krijgen op de pensioenen die bijeen zijn gespaard door Nederlanders in veertig jaar tijd.
Er kan op deze manier de komende vijf jaar zo'n 100 miljard euro vrijvallen, dat direct ten goede komt voor een groot gedeelte aan het economisch herstel van Nederland.

Als de redactie van deze site geïnteresseerd is in het hele(wel soms wat ongenuanceerde) plan, dan kan ik dat toemailen.


Antwoord redactie:

Dit soort initiatieven kunnen een bijdrage leveren aan de bestrijding van de vraaguitval in de Nederlandse economie. Hypotheekproblemen zitten echter niet bij de 60-plussers. Het zijn met name de 30 tot 50-jarigen die kampen met hoge lasten en een onderpand dat veelal onder water staat. Het zou mooi zijn als deze groep (ook) gebruik zou kunnen maken van zo'n faciliteit.

Tegelijkertijd wordt de kapitaalpositie van de Nederlandse banken verbeterd, omdat de bankbalansen via de voorgestelde hypotheekaflossingen krimpen. Via zo'n balansverkorting wordt een evenredige versterking van de eigen-vermogen-positie van de betreffende banken gerealiseerd.

Een en ander heeft wel een fiscale verrekeningscomponent. Op de pensioenreserves rust immers een latente belastingclaim. Hierdoor gaat de Nederlandse schatkist op de lange termijn significante fiscale inverdieneffecten realiseren. In dat licht bezien zien is de Nederlandse staatsschuld niet een-op-een te vergelijken met die van de andere eurolanden, waar een kapitaaldekkend pensioenstelsel voor de publieke sector ontbreekt. Deze landen brengen hun publieke pensioenverplichtingen via een omslagstelsel ten laste van de lopende begroting.

Aangezien Nederland tegelijkertijd de hoogste hypotheekschuldquote van de eurozone heeft, snijdt dit pensioenmes aan meerdere kanten. Bovendien worden pensioenbeleggingen steeds gevoeliger voor 'counter party risk', vanwege de verhoogde kans op een 'system crash'. Papieren schuldentitels met een 'I owe you' karakter, zonder degelijk onderpand, kunnen dan plotseling veranderen in een 'I owe you nothing'.

Commentaar op Gebruik de pensioenen om de hypotheekschulden af te lossen!

Nov 04, 2013
onrustbarende ontwikkelingen binnen de EU
by: Leo

Mijn plan uit 2012 heb ik in juli 2013 op deze site gezet. Vandaag is in het nieuws dat het vertrouwen in Frankrijk(tweede economie in Europa) sterk afneemt.
Ik heb vanaf het begin van de crisis (toen Sarkozy nog achter Merkel aan tippelde) al het sterke vermoeden, dat Frankrijk haar enorme interne economische problemen gefinancierd wil zien door de EU. Dit proces is zich nu onder Hollande aan het voltrekken en bijna exact op de wijze zoals viel te verwachten. Volgende fase: Zodra de EU Duitsland om heeft, zal Frankrijk openlijker een aanval doen op alle middelen die binnen de EU beschikbaar zijn. En dan is de Nederlandse pensioen(spaar)pot ook voor het grote Frankrijk een niet te versmaden prooi. Bekijk in het kader van het vorenstaande ook eens bijgaand filmpje


Jul 24, 2013
Te dom of te onbetrouwbaar?
by: Leo

Beste redactie,

Uw mening dat de groep boven de 60 niet de mensen zijn met de grootste hypotheekproblemen, deel ik.
Hoewel, de gemiddelde (rest)hypotheekschuld ligt
bij deze groep op bijna € 250.000,--.
Zij zijn in het verleden juist verleid om extra hypotheek te nemen voor de aanschaf van een boot of zo.
Daar komt bij dat deze groep doorgaans al 40 jaar of langer pensioen heeft opgebouwd (vaak bij dezelfde baas) Het gaat hier vaak om substantiele waarde-opbouw.
Als een 60-plusser (voor mij part ook de 50-plusser) zijn lasten direct op deze wijze kan verlagen, dan ontstaat er volgens mij een bepaalde dynamiek.
Deze oudere kan dan kiezen om wat minder of elders te gaan werken, want hij hoeft niet gedwongen door hoge lasten zijn arbeidspositie koste wat het kost te waarborgen.
Ook kan hij ervoor kiezen om bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen als de kinderen de deur uit zijn en bovendien genoegen nemen met een lagere opbrengst van zijn woning. Hierdoor kan de vastgoed- en bouwmarkt een forse stimulans krijgen.
Het vertrouwen in deze sectoren kan dan heel snel terugkeren, omdat de meest vermogende groep binnen onze samenleving een vliegwielfunctie kan gaan vervullen. Dat wordt nu met allerlei plannen op de schouders gelegd van de starters (wat onzinnig is). Van een kale kip kun je immers niet plukken.
Voor de samenleving functioneren de enorme pensioenreserves nu als 'dood geld'.
Hoe eerder er voor deze oplossing wordt gekozen,
des te minder zullen de jongere generaties worden opgezadeld met de enorme schuldenberg die nu al bestaat en iedere dag fors verder groeit.
Je moet er toch niet aan denken, dat er straks in Brussel wordt bepaald dat Europa één, nieuw pensioenstelsel krijgt en dat de pot zal worden gevuld door de landen die op onze wijze pensioenen hebben opgebouwd.

Antwoord redactie:
U heeft gelijk. De leeftijdsgrens is op zichzelf niet doorslaggevend. Het feit dat 'dood geld' geactiveerd kan worden, is voor Nederland strategisch van groot belang. Nu Nederland, net als veel andere landen, geen begrotingsruimte meer heeft, en er bovendien sprake is van generieke schuldverzadiging, kunnen pensioenreserves uitkomst bieden.

Bij investeringen van pensioenreserves in de infra & bouw in Nederland, moet bedacht worden dat de fiscale inverdieneffecten van deze investeringen via ons rondpompmodel voor 50% ten goede komen aan de schatkist. Indien, via Nederlandse pensioenreserves, geïnvesteerd wordt in het buitenland verdwijnen deze opbrengsten in een buitenlandse schatkist.

Daarnaast leveren investeringen onderpand op. Dit zal cruciaal blijken te zijn in geval van een 'financial melt down'.

Terug naar het artikel: Het poldermodel en de paarse kabinetten

Extra’s

Zoek op deze site:

XML RSSAbonneer je via RSS
  • XML RSS
  • follow us in feedly